Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Д-р София Ангелова: Цената на ХОББ е изключително висока!Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се нарича хронична, защото има хроничен ход на развитие - периоди на влошаване и на подобрение. Тя се характеризира с обструкция (запушване) на дихателните пътища от гъст, жилав секрет, оток на лигавицата и бронхоспазъм. Тези промени са в резултат на хроничен възпалителен процес, който се развива под въздействието на токсични фактори (най-силно влияние оказва тютюневият дим (активно и пасивно пушене), токсичните газове от автомобилите, фините прахови частици при използване на твърдо гориво, редица професионални фактори и др.  Повече за сериозното заболяване разказа д-р София Ангелова, пулмолог с дългогодишен опит.


Дихателната система има защитни механизми: механични, имунологични, биохимични. Изключително голяма роля играе механичната защита, или т.нар. муко-цилиарен ескалатор. Носната лигавица и лигавицата на трахеята и големите бронхи е покрита с ресничест епител, изграден от клетки с реснички, които извършват 1500 удара в минута и придвижват мукусния слой, разположен върху тях, до устната кухина, където се отхрачва. Така се очиства дихателното дърво от инхалираните токсични газове, прахови частици, включително вируси и бактерии. За съжаление, в едно проучване на Кислощук и Зайков се посочва, че под непрекъснатото въздействие на тютюневия дим (активно и пасивно пушене) се развива феномен на  парализа на ресничките, в резултат на което всички инхалирани токсични вещества попадат в малките бронхи и алвеолите и отключват възпалителен процес. Или... ако използваме метафората, дихателното дърво се превръща в тръба, през която безпрепятствено  преминават всички инхалирани токсични вещества.

Цената на ХОББ е изключително висока 


  По данни на Глобалната инициатива за лечение и профилактика на ХОББ (GOLD) в САЩ директните разходи за обгрижване на болните със заболяването възлизат на 29.5 милиарда долара,  индиректните разходи възлизат на 20.4 милиарда долара. В Европейския съюз за лечение на респираторни заболявания се изразходват 6% от бюджета на здравеопазването, като на ХОББ се падат 56% (38.6) милиарда евро. ХОББ е заболяване, което не е достатъчно диагностицирано по целия свят. Най-висок процент диагностицирани от лекар пациенти има в САЩ, следвани от Германия и Полша. В България, по данни на НЗОК от 2012 г., се лекуват 76 000 души от общо над 500 000. Това е проблемът на нашето общество. 


  Много са пушачите в България (над 45%). Голяма част от тях се крият зад “тютюнджийската” кашлица и не търсят лекарска помощ”. ХОББ е т.нар. болест на пушачите, защото 85-90% от болните са пушачи.   Развитието на болестта е бавно. Обикновено пушачите пушат и кашлят. Първоначално се поставя диагноза “бронхит”, по-късно се появява задух, който налага търсене на лекарска помощ, защото е мъчителен симптом, и когато специалистът по белодробни болести направи спирометрия, установява данни за ХОББ. Но за съжаление вече е настъпило трайно увреждане на бронхите (фиг.1). Какъв е профилът на пациентите с ХОББ?   Това са мъже и жени над 45-годишна възраст, активни пушачи, които кашлят повече от 3 месеца на две последователни години и имат хриптене (свирене) в гърдите. Бих препоръчала на пушачи с описаните оплаквания и хронична кашлица (повече от 4 седмици)

тютюнджийска кашлица

с чести инфекции на дихателните пътища, които протичат с хриптене в гърдите, задух, лесна умора, нощно хъркане с апноични паузи, сънливост през деня, да потърсят помощта на белодробен специалист.   Може би ще попитате дали боледуват децата от ХОББ? По данни на GOLD възрастта на болните с ХОББ е над 45 г., на Британския национален институт по изследванията е над 35 г., следователно децата не боледуват от ХОББ.


Но ще цитирам проф. Буш - английски педиатър, който по време на Конгреса по белодробни болести в София през 2014 г. посочи, че развитието на ХОББ в зряла възраст може да се корени още в ранните детски години! Деца, родени от майки, пушили по време на бременността, деца, опушвани от родителите си в дома, и децата пушачи, могат да развият ХОББ в ранни години.   Лекува ли се ХОББ?   Ще бъда откровена - трайно настъпилите промени по дихателното дърво под въздействие на тютюневия дим не се лекуват. Ние, пулмолозите, имаме за цел, лекувайки пациентите с ХОББ,


да подобрим качеството им на живот чрез намаляване на симптомите


и да намалим смъртността чрез разреждане на екзацербациите (влошаването на болестта). Основно контролиращо лечение са инхалаторните препарати, които са разположени в различни устройства (диск, турбохалер, хендихалер, бризхалер, елипта и последното устройство, което води до фино разпрашаване на медикаментите, е респимат).    Изключително важно в лечението на ХОББ е активното участие на пациента с редовно инхалиране на медикаментите, по дадената му инструкция от неговия пулмолог. Проблемът с неповлияване от лечението се състои в това, че голяма част от пациентите, като се почувстват добре, спират лечението, което неминуемо води до влошаване на заболяването!

Затова моят съвет е: пациентите с ХОББ да се вслушват и изпълняват съветите на пулмолога (белодробен специалист), да приемат ежедневно назначените медикаменти, да бъдат диспансеризирани от пулмолог и да посещават два пъти в годината профилактичните прегледи, да се движат активно, защото движението подобрява белодробната функция!  


Пациентите с ХОББ, които не се лекуват редовно и продължават да пушат, обикновено влошават своето състояние до невъзможност да се движат, да се обслужват сами, което обременява техните семейства финансово с осигуряването на помощ от член на семейството или външен човек. Тези пациенти се хоспитализират по 2-3 пъти в годината, което представлява разход и за обществото, което прави ХОББ силно социалнозначимо заболяване!  

ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ХОББ ЧЕТЕТЕ ТУК

От: blitz.bg