Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

В университетска болница „Дева Мария“ извадиха огромен двукилограмов тумор на бъбрека по рядък метод

За първи път в Бургас бе направена емболизация на бъбречна артерия преди операция 

За първи път в Бургас бе направена операция на бъбречен карцином с предварителна емболизация на бъбречна артерия. След почти четиричасова борба успешно бе отстранен тумор на бъбрек с приблизително тегло 2 кг. и дължина 25 см., като няколко дни преди това бе блокирано кръвоснабдяването към него. Операцията бе извършена от екипа на Клиниката по урология на университетска многопрофилна болница „Дева Мария“, съвместно с екип от сектора по инвазивна кардиология и екипа на Клиниката по хирургия на болницата.  Мултидисциплинарният подход бе единствената възможност за пациента, поради напредналия стадий на заболяването и големите рискове, които крие стандартният подход.

71-годишен мъж пристига в болницата с авансирал тумор на бъбрека. Чрез компютърна томография се установява, че туморът е много голям и операцията, в стандартния ѝ вид, е рискова. След лекарски консилиум се взима решение да се извърши операция, която до този момент не е правена в бургаска болница. Тя се провежда в два етапа с два дни между тях. Първият етап е пациентът да премине интервенция, в която всички кръвоносни съдове към заболелия бъбрек да бъдат блокирани.  С този ход се спира кръвоснабдяването към тумора и се предотвратява голяма загуба на кръв при неговото отстраняване. Д-р Пламен Пенчев от сектора по инвазивна кардиология  извършва процедурата с прецизна точност и успява да спре кръвоснабдяването до заболелия орган. “Туморът беше около два килограма, с размер 25 см.,  изключително кръвоснабден. Емболизацията отне едва половин час, но спести огромна кръвозагуба на пациента. А това е много важно.„ коментира д-р Пенчев след успешната операция.

След като кръвоснабдяването до тумора е спряно, идва ред на екипа от уролози и хирурзи. Началникът на Клиниката по урология д-р Дичо Калоянов, заедно с екипа си- д-р Ангел Киров, д-р Мария Часовникарова и д-р Кристиян Василев и началника на клиниката по хирургия-  доц. д-р Анатоли Карашмалъков извършват радикална нефректомия с отворен достъп. Операцията трае около четири часа и двукилограмовият тумор е изваден с минимално за пациента кървене. Извършена е последваща лимфаденектомия. В момента пациентът се възстановява в отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Предоперативната подготовка с емболизация на бъбречна артерия при големи туморни образувания на бъбрек е метод в урологичните онко-заболявания, който се избира рядко. Заради степента на сложност и нуждата от различни висококвалифицирани специалисти, този метод се извършва в малко болницив страната. Високото ниво на различните отделения и клиники в университетска многопрофилна болница „Дева Мария“ в Бургас позволяват да бъдат провеждани операции при комплицирани случаи, които изискват мултидисциплинарен подход. Отличното сътрудничество между екипите дава възможност за гъвкавост при определяне какви специалисти са нужни за решаване на всеки от случаите.