Back to top medicaltime.bg

Осигурете на детето си здраве и спокойствие чрез плуване!Между 3 и 14 години 67% от децата преживяват тревожност, 75% – страхове

Напрегнатото време, в което живеем, генерира високи нива на стрес. Това се отразява зле на възрастните, но често е пагубно и за децата. Преживяванията на тревога и страх са неотделима част от човешкото съществуване. Счита се, че те са се развили като психичен механизъм за справяне с опасността. Тревожните преживявания са познати и в детството, и в юношеството и са нормални психични реакции. Спрямо характерните за израстването периоди, понякога реакциите на стреса са много интензивни, те засягат както тялото на изграждащата се личност, така и отношението на детето към обкръжението му. Оттам идват и редица емоционални проблеми, често срещани при децата днес, разкриват експертите от сектора по физиотерапия на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Тревожността се появява, за да сигнализира за възможна, очаквана, неясна застрашеност. Тя е онова неприятно чувство на опасение, често съпроводено от чисто физиологични усещания и безпокойство, проявяващи се на психично и моторно ниво. Поради протичащото и незавършило в юношеска възраст развитие на личността, както и поради зависимостта от обкръжението, тревожните прояви при детето носят и специфична характеристика за съответния възрастовия етап.

При бебето те се изразяват чрез раздразнителност, плач, нарушения на съня, храненето, постепенно плачът става по-диференциран спрямо причината. След деветия месеца вече могат ясно да се разграничат реакции като тревога или гняв при раздяла.

В ранно детство тревожните прояви най-често са под формата на свенливост, страхливост, плач, загуба на контрол над тазовите резервоари. С проговарянето детето започва да вербализира своите преживявания.

Предучилищна и училищна възраст: раздразнителност до агресия, отказ от учене, соматични оплаквания (гадене, коремни болки, главоболие и др.). Става ясно, че в определен момент на тяхното развитие децата са по-уязвими по отношение преживяванията на страх и тревожност. Във възрастта между 3 до 14 години 67% от децата съобщават преживявания на тревожност, а 75% съобщават страхове.

В този момент идва и препоръката на физиотерапевтите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на детето да се осигури положителното усещане, което носи тренировката по плуване. Тази физическа активност чувствително намалява нивото на стреса при децата, в следствие на което те стават по-уравновесени, спокойни и организирани. Всички тези положителни ефекти вече се отчитат от специалистите и родителите, които се срещат в аква сектора на болницата, в който от 2016 г. функционира басейн с уроци по плуване за бебета и деца.

Широко известни са качествата, които спортът възпитава у децата, както и ролята му при формиране на личността. Знае се, че плуването има много добър ефект върху мозъчната дейност. Проучванията показват, че то увеличава нивата на серотонин, допамин, норепинефрин. Тези вещества са свързани с повишено настроение и се смята, че антидеприсантите също работят чрез стимулиране на тези химикали.

Плуването помага на децата естествено да преработят негативните емоции във водата. Тя има много важна роля в психологичния баланс на човека. Плуването заедно с други деца насърчава духа на общността и дава възможност да се срещнат с нови приятели. Това води до по-добро психично здраве и социално взаимодействие. Тренировките по плуване развиват състезателния дух при децата, а това стимулира усещането за психологическо благосъстояние и подобрява психическото здраве в ранна детска възраст, сочи проучване на учени от университета във Валенсия, проведено още през 2010 г.

Плуването помага на децата да преборят разочарованието и чувството си на гняв. След умерена до тежка физическа дейност организмът произвежда ендорфин – вещество, което е естествено болкоуспокояващо и стабилизатор на настроението. Увеличаването на ендорфина чрез плуване създава усещане за спокойствие и благополучие. Взаимодействието с други деца в една неформална обстановка, каквато е басейна, помага за изграждане на социални умения и прави децата по-адаптивни. Участието в група по плуване е особено полезно, защото учи децата как да се отличават в личен план, докато си сътрудничат в екип.

Децата живеят в свят, в който времето има съвсем друго измерение. Пред тях е целият живот и ако на 5 години не могат да плуват, те нямат психологическата бариера да опитат да се научат на 6 или на 7. Важно в случая е близките им да не ги стресират, а да ги поощряват, за да могат водните им занимания, освен ползи за здравето, да носят и най-важното – радост.

Аква секторът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е първия по рода си в България иновативен воден сектор, специализиран за бременни, майки с бебета и родители с деца. Той предлага възможности за по-добро здраве и тонус и на родителите, чиито деца се учат да плуват под вещото ръководство на екипа от квалифицирани специалисти. Секторът предлага посещение на сауна и джакузи, а освен занимания за деца, в басейна по график се провеждат и часове по обща и специализирана водна аеробика за бременни.

С посещението на басейн родителите полагат най-важната основа за тяхното дете – да го научат да обича водата. Истинско удобство за майките и татковците са организираните занимания по плуване, осигурени от детските градини, но не всички учебни заведения разполагат с басейн. Тук е моментът за реализиране на партньорства между институциите, които полагат грижи за най-малките, и специализираните басейни за бебета и деца. Това освобождава родителите от натоварващото водене и взимане, както и от търсенето на удобни часове сред натоварената им програма, като същевременно с това им дава спокойствието, че децата от малки тренират заедно със свои приятели.

Възможно е и организиране на групови занимания, инициирани от самите родители. Така цените за тях са по-ниски, а отговорностите по воденето и взимането на децата се разпределят между по-голяма група хора. Часовете пък са договорени според удобството на всички родители.

Научете какви са възможностите за здравословен спорт за деца от всички възрасти в аква сектора на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на 02/9200901 или научете повече за предлаганите услуги на https://goo.gl/r6Gn9k.

Осигурете на детето си здраве, спокойствие и радост под експертна грига в най-естствената среда – водата!