Back to top medicaltime.bg

Срещу стрес: с песен и вода!

„Усмивките“ озариха проекта „София – от 7 извора вода“ 

Солистките Василиана Стоилова и Детелина Митрова на вокална формация „Усмивките“, която на 24 май бе отличена с награда за най-добра група, станаха лица на проекта „София – от 7 извора вода“. Двете млади изпълнителки напълниха в менче от термалната вода на Равно поле, която тече в двора на ОУ “Христо Ботев“, за да го занесат до площада на селото, което бе събрало на празник, с участието на 200 самодейци от околните селища.

На празника Свети Дух, когато в двора на равнополския  храм „Света Троица“ се прави курбан, а в два поредни дни всички се събират на събор, с богата културна програма, бе представена книгата за термалното богатство на столицата и региона „София – от 7 извора вода“. „Включих термалните находища в Равно поле в творбата, тъй като минералната вода тук е много по-различна от останалите в София. 48% от столичните минерални води са хипотермални, а тази в Равно поле е много по-гореща 62-64 градуса.

 

По състав също е много различна – не случайно на първо място се изтъква високата концентрация на метасилициева киселина, което я определя като подмладяваща вода с антигеронтологично действие“ – каза пред събралите се на площада Антоанета Титянова, автор на книгата и ръководител на проекта, финансиран от Дирекция „Култура“ на Столична община“ и осъществен от „Яна тур“.

            Това бе второто минерално находище, където бе представена книгата, след като до Централна Баня– на Ларгото бе първата инициатива. В началото на юни – на 9-и, е събитието на третия извор в Панчарево, който е един от най-старите в Софийско поле. Още преди 2-хилядолетия в подножието на Витоша край Искър е имало римски терми на мястото, където сердите в местността Риляник( означава „минерален извор“), почитали също бога Асклепий и трите нимфи.

Снимки Самуил Милев