Back to top medicaltime.bg

Когато увреждането е просто различна способност 

Ива Цолова и Жоана Колева не мислят за хората с увреждания като хора с увреждания: те ги наричат хора с различни способности. Това е философията, която ръководи техния съвместен проект Jamba, който има за цел да промени нагласите към хората с увреждания и хората с увреждания в България в допълнение към подобряването на икономическите условия на групата.

Цолова и Колева стартираха платформата "Джамба" през май 2017 г., за да дадат на хората с увреждания в България достъп до възможности за обучение и стаж и да улеснят контактите между работодателите и кандидатите за работа.

"Нашият опит ни показа колко невероятни хора с различни способности могат да бъдат и колко голям е техният потенциал и че най-големите предизвикателства за тяхната интеграция са липсата на равен достъп до качествено образование, подходящо професионално обучение и включване на пазара на труда". Казва Цолова.

Квалифицираният персонал е недостатъчен в световен мащаб, проблем, който основателите на Jamba смятат, че може да бъде решен, като позволи на хората с увреждания да си намерят работа. Само в България има около 800 000 лица с увреждания. Намаляването на бариерите пред навлизането им на пазара на труда ще ги направи икономически по-независими, което ще помогне за намаляване на социалните разходи, ще стимулира икономическото развитие и ще доведе до общо благоденствие, казва Цолова.

"Джамба е наистина ценна за хората с увреждания. С негова помощ ние можем да бъдем полезни както за нашата страна, така и за себе си, като получим достойни заплати. Това ни помага да почувстваме, че си заслужаваме нещо ", казва Йордан Илиев от Ямбол, който е един от 40 човека с различна способност, които са намерили работа чрез платформата.

За своята работа основателите на Джамба бяха включени в списъка на най-добрите и най-умните европейци, който влияе върху социалното, икономическото и политическото развитие на техните страни. Колева остави кариера в рекламата, за да се присъедини към неправителствения сектор, а Цолова е ветеран от НПО, завършил програмата за летни предприемачи на АФФ и член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).