Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

„Ракова писалка” открива тумора за 10 секунди! 

 

Уникална „ракова писалка” (cancer pen) ще помага на онкохирурзите да откриват и изцяло да отстраняват злокачествените тумори без да е нужно да изпращат проби от тъканите в лаборатория в хода на операцията.

 

Устройството под наименованието MasSpec Pen е предназначено за идентифициране на тумора в режим на реално време, давайки на лекарите безценните сведения директно в операционната. „Тази „писалка” в пъти опростява изчистването на тъканите от злокачествените клетки, откривайки ги само за 10 секунди. Много тумори са склонни да проникват в околните тъкани. За онкохирурзите е крайно важно изцяло да ги изчистят от рака, но  с хирургически микроскоп това не е никак лесна задача”, - пояснява авторът на изобретението Ливия Еберлин от Университета Тексас в Остин.

 

„ Точността на „раковата писалка”, както показват експериментите с образци от тъкани ин-витро, превишава 96 %. Новото устройство може да съкрати продължителността на онкохирургичните намеси. Засега хирургът трябва да изпрати подозрителния биоматериал в болничната лаборатория и да чака резултатите, докато пациентът лежи на операционната маса. А получавайки отговор в реално време, ние извършваме операциите по-бързо, по-ефективно и по-безопасно за болните”, - добавя Джон Лин.

 

По мнението на известни американски онколози, „раковата писалка” MasSpec Pen има голям потенциал, но първо е необходимо тя да бъде изпитана в реални условия, като резултатите се съпоставят със сегашните хистологични изследвания. „Повечето онкохирурзи се сблъскват с неприятната ситуация, когато изглеждащата уж доброкачествена тъкан впоследствие се окаже злокачествена. За съжаление това предполага повторни операции и допълнително лечение”, - казва д-р Гари Дойч, водещ онкохирург от Northwell Health Cancer Institute в Ню Йорк.

 

Принципът на действие на „раковата писалка” MasSpec Pen е следният. Писалката за еднократно използване се съединява с мас-спектрометър – измервателен апарат, който анализира качествения и количествения състав на химическите вещества. По време на операцията хирургът държи писалката над тъканта, закапвайки отгоре капчица вода. Капчицата поглъща водоразтворимите молекули от тъканите и а мас-спектрометърът започва да ги анализира. „Капчицата остава около три секунди на повърхността на тъканите. За това време тя всмуква специфичните клетъчни молекули и метаболити, извършвайки и на тях химически анализ в хода на процедурата. Апаратът е програмиран по такъв начин, че позволява надеждно диференциране, т.е. разграничаване на злокачествените и здравите тъкани. Те имат различен молекулярен профил”, - пояснява Ливия Еберлин. - Когато анализът приключи, устройството просто подава на хирургическия монитор думичката „норма” или думичката „рак”. Освен всичко друго, „раковата писалка” е способна да различава отделните типове и дори хистологичните подтипове ракови тумори, тъй като всеки от подтиповете продуцира уникален набор биомаркери, играещи ролята на молекулярни „отпечатъци на пръстите”.

 

Към настоящия момент MasSpec Pen е в стадий на дообработка и не напуска лабораторията. Учените се надяват да започнат изпитания в клинични условия още през първата половина на 2018-та година, но докато „писалката” излезе на фармацевтичния пазар, ще изминат няколко години. Подробности можете да прочетете в медицинския журнал Science Translational Medicine.