Back to top medicaltime.bg

Флуоресцираща превръзка контролира заздравяването на раните 

 

Сменянето на превръзка-пластир (с лепенка) е много неприятно дори при малки битови травми. Освен болезнените усещания, понякога коричката се откъсва и раната започва да кърви. Затова някои хора предпочитат да почакат, докато превръзката не падне сама. Още по-трудно е с хроничните рани: медицинският персонал е длъжен да сменя редовно превръзките. Не само от хигиенична гледна точка, но и за да може лекарят да огледа раната, да вземе намазка, да я почисти. Честите превръзки обаче не само дразнят кожата, но и увеличават риска от попадане на патогенни бактерии и заразяване.

 ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

Много по-хубаво би било ако медицинският персонал може да „прочете” състоянието на раната отвътре без да закача превръзката. Звучи ли ви като фантастика? Идеята да се види раната през превръзката дала тласък за иновационния проект Flusitex (интегрирани флуоресциращи сензори в медицинския текстил). Това е инициатива на швейцарската група Nano-Tera, обединяваща лекари и инженери от Empa, ETH Zurich, Швейцерския център по електроника и микротехника и Университетската клиника в Цюрих. Те решили да създадат високотехнологична превръзка, през която медицинските сестри ще могат да контролират състоянието на раните.  

 

Проектът бил координиран от Лусиано Бозел от Лабораторията за биомиметични мембрани и текстил Empa. „Идеята за умната превръзка за рани с интегрирани сензори за непрекъснато информиране на медицинския персонал има огромен практически смисъл. С такава превръзка отпада необходимостта от честото и ненужно превързване, намаляват се трудовите и финансови загуби на клиниката и се понижава рискът от усложнения”, - казва Бозел. 

 

Принцип на работа на умната превръзка. Когато раната заздравява, организмът продуцира специфични вещества (продукти на етествените регенеративни процеси), променяйки физико-химическите свойства на средата. Така съдържанието на глюкоза и кислород в раната се повишава и понижава в зависимост от стадия на раневия процес. Заедно с тях се променя и рН на средата. Всички тези флуктуации може да се регистрират със специални сензори.

 

Инженерите от Empa съвместно с колегите си от CSEM разработили портативна, евтина и простичка за използване флуоресцираща превръзка, която проследява наведнъж няколко параметри на раната. Извършвайки сканиране върху превръзката медицинската сестра ще знае в какво състояние е тя. Според експертите, с умната флуоресцираща превръзка може да се икономиса много. Защото всяка година в световен мащаб се изразходват 17 милиарда долара за обгрижване на рани.