Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Тумор на мозъка: какво трябва да знаем, за да не пропуснем болестта! 

Каква е честотата?

Туморът на мозъка заема трето място при мъжете и четвърто място при жените сред всички онкологични заболявания. Конкретно глиобластом се среща при всеки 4-ти човек от 100 000 население. Добрата новина е в това, че това е рядкост. А лошата – че тези тумори растат много бързо. Има първични и вторични глиобластоми (този вид възниква от доброкачествени тумори): първият вид се развива за по-малко от 3 месеца и то по-често при мъжете. Вторият вид – за около 1,5-5- години, но по-често при жените. 

 

Кой рискува?

За съжаление, рискуваме всички ние. Към днешна дата е неизвестно какво предизвиква туморите в мозъка. И не е доказано, че развитието на глиобластом е свързано с мобилните телефони, с вируса Ъпщайн-Бар или някакви други провокатори. Лекарите не отричат и риска на наследствеността. Засега обаче все още се смята, че всичко това е чиста случайност.

 

Какво трябва да изостри вниманието ви? Какви признаци трябва да ви притеснят?

Първо, това е главоболието. Имайте предвид обаче, че болките в главата възникват само в половината от случаите. Вторият признак – това е нарушение на движенията. Например човекът не може да държи здраво чашката с кафе, или лъжицата, с която се храни. Или пък не може да повдигне някаква вещ и да я удържи. При 50 на сто от болните възникват проблеми с паметта, говора, броенето, изчисляването. Всеки четвърти получава спазми, конвулсии, в т.ч. с припадъци. И трябва да си даде сметка, че такива симптоми възникват, защото нарастващият тумор притиска мозъка. Т.е., това вече е началото на болестта.

 

Може ли да се открие на ранни стадии?

Може, с помощта на магнитно-резонансна томография. Така например в Япония за хора над 45 години такова изследване се провежда веднъж годишно – в рамките на държавни програми. Но това по-скоро е изключение, тъй като рискът човек да заболее от глиобластом е много малък, за да бъде изследвано населението поголовно. В нашите географски ширини всеки сам решава, разбира се, по лекарски предписания, дали да се подложи на магнитно-резонансна томография или не.

 

Как се лекува туморът в мозъка?

Мозъчният тумор се лекува в няколко етапа. Първият – това е операция. Особеността на глиобластома е в това, че е много трудно и сложно да се отстрани, да се премахне. Въпреки това болният бива опериран, за да се премахнат симптомите и да се удължи срокът на неговия живот. Ако например лекарите успеят да отстранят 95 % от тумора, пациентът може да преживее половин година повече. На втория етап на хората, които са под 65 години, се провежда химио- и лъчева терапия. А след това само лъчева терапия. Третият етап – това е химиотерапия.

 

Каква е прогнозата?

Това е най-болният въпрос. Някои пациенти живеят повече от 5 години. Но такива, за съжаление, са само 5 процента от болните. Обещаваната оцеляемост е около 15 месеца. Съвременната „химия” може да удължи живота на тези болни с още 9 до 12 месеца. В днешно време лекарите възлагат по-големи надежди на имуноонгологичните препарати и ваксини. Така например има идея да се съвмести вирусът Зика с лекарствените препарати по такъв начин, че да разруши тумора. Но това е още в сферата на разработките.  

 

Източник: http://www.oncc.ru/opuxoli-mozga-chto-nuzhno-znat-chtoby-ne-propustit-bolezn/#more-47127