Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Слънцезащитните кремове унищожават витамин D?Слънцезащитните средства са основни за профилактика на слънчевите изгаряния и свързания с тях рак на кожата. Авторите на чисто ново изследване обаче предупреждават за обратната страна на тези козметични средства. И на първо място – висок риск от дефицит на витамин D.

Резултатите от други разработки пък показват, че използването на слънцезащитни кремове е особено опасно при захарен диабет, целиакия и други патологии, нарушаващи усвояването на нутриентите от храната.

Козметика с UV-филтри, наред с изброените болести, ежегодно предизвиква повече от 1 000 000 случая на дефицит на витамин D в света. Подробностите са публикувани от доктор Ким Пфотенауър в последния брой на изданието The Journal of the American Osteopathic Association.

По принцип

витамин D

е необходим на организма за поддържане здравината на костната тъкан, защото помага за усвояването на калция. Освен това същият този витамин участват във функцията на нервната система и имунните реакции. При много ниско ниво на този витамин (под 20 нг/мл.) започва деминерализация на костите и нараства рискът от счупвания. Според препоръките на Food and Nutrition Board, човек трябва да получава 600-800 МЕ

витамин D ежедневно

Незначително повишаване на тази доза е допустимо, тъй като прагът на токсичност на този витамин варира от 10 000 до 40 000 МЕ на ден. Основни хранителни източници на този нутриент са морската риба, гъбите, яйцата, млякото, месото и черния дроб на животните. Но най-много витамин D получаваме от слънчевата светлина.

От една страна ултравиолетът е необходим за синтеза на витамин D в кожата. От друга страна обаче, прекаленото слънчево излъчване предразполага към изгаряния и израждане на клетките. Съвременният човек прекарва голяма част от деня на сянка, ходи облечен и се маже с кремове. Всичко това води до дефицит на този витамин, с всички произтичащи последствия.

Слънцезащитните кремове понижават продукцията на витамин D с цели 99 %. Доктор Пфотенауър и неговите колеги от Колежа по остеопатична медицина в Университета Туро в Калифорния стигнали до неочаквани изводи. Те заявяват, че с цел профилактика на хиповитаминозата е нужно 2 пъти в седмицата да излизаме по 30 минути на слънце без слънцезащитен крем.

Защото анализът на данните за използване на слънцезащитна козметика и заболеваемостта в различни страни от света е неутешителен. Кремове с UV-филтри са една от водещите причини за хиповитаминоза D на планетата, наред с диабет, болест на Крон, целиакия и хронична бъбречна болест.

Експериментални данни показват, че нанасянето на

крем със защитен фактор 15 и повече

понижава продукцията на витамин D3 в клетките на кожата с цели 99 %. „За да избегнете хиповитаминоза D, прекарвайте на слънце поне по половин час два пъти в седмицата без слънцезащитна козметика.

Това е особено необходимо за хората, които работят на закрито и прекарват малко време навън” – препоръчват авторите на изследването. И напомнят, че диетичните добавки с витамин D също са много актуални, но е нужно да се консултирате с личния лекар преди да прибегнете до тях.

Слънцезащитните кремове влияят пагубно на мъжкото здраве!

 Това показва друго изследване, проведено преди няколко месеца. Химици и биолози от Университета в Копенхаген проверили 29 вида слънцезащитни средства за това как се отразяват на активността на сперматозоидите. Оказва се, че вредните вещества проникват чрез кръвотока и порите.

Лабораторните изследвания показали, че високото съдържание на химически компоненти н слънцезащитните средства влияят на хормоналния фон на мъжете. Повече от половината от всички препарати съдържат в състава си аналог на прогестерона – женския хормон. Много от тези изследвани вещества нарушават жизнеността на репродуктивните клетки. И редица още съединения пречат на функцията на калциевите канали на сперматозоидите, което също така съществено понижава вероятността от зачеване на дете.

Ако освен всичко това мъжът има и други полови проблеми, например понижена активност на сперматозоидите, може просто да получи диагнозата „безплодие”. Всички тези проверявани от учените кремове се продават официално и са одобрени от съответните органи както в САЩ, така и в Евросъюза.

Това не е единственото изследване по тази тема. Преди време учени от Националния институт по здравеопазване в САЩ стигнали до извода, че химическите вещества в слънцезащитните средства често са причина за мъжкото безплодие. Тези изводи са на основата на данни от изследване, продължило 12 месеца. Ръководителят на изследването Тим Странкър тогава заявява, че химическият коктейл, съдържащ се в слънцезащитните средства дори в неголяма концентрация, е в състояние да провокира сериозни изменения в спермата.

 

В Хавай забранили слънцезащитните кремове, за да спасят коралите!?!

 

Защото последни изследвания показват, че тези средства разрушават и кораловите рифове. Сенатор Уил Есперо представил законопроект за разглеждане от държавния конгрес с предложение да се забрани използването на слънцезащитните кремове, съдържащи «oxybenzone» и «octinoxate», освен в случаите, когато е необходимо тези вещества да се използват по медицински показания. Сенатор Есперо твърди, че такава забрана е крайно важна за запазване на кораловите рифове – една от забележителностите на Хавайските острови. Изследователи измерили нивото на «oxybenzone» в хавайските води и открили, че концентрацията на това вещество надвишава 30 пъти безопасната за коралите норма.

Химикалите

деформират кораловите личинки, лишавайки ги от способността да плуват, за да избират място за формиране на нова колония. Освен това отмиват от тях веществата, отговарящи за цвета, което поставя под заплаха здравето на целия коралов риф и способността му да се съпротивлява на климатичните промени. Оказва се, че това е проблем не само за Хаваите.

През изминалите 40 години в Карибско море са измрели около 80 % от коралите. Но върху този процес влияят и други фактори – температурни аномалии, изтощаване на рибните запаси, коралови хищните, крайбрежния боклук и мръсотията от круизните лайнери и другите плавателни съдове. Това обаче не променя факта, че ежегодно във водите на световния океан попадат приблизително 14 тона слънцезащитен крем. Но не е за учудване и това, че сенатор Есперо срещнал съпротива от производителите на слънцезащитни кремове, които твърдят, че приведените доказателства не са достатъчни за въвеждане на подобна забрана. Може пък тази забрана да стимулира козметичните компании да създават безопасни средства против изгаряне!