Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Пробиотиците лекуват социофобия? 
Храните, приготвени чрез ферментация, каквито са киселите млека, облекчават симптомите на социофобията. Твърдението е на учени от Държавния университет в Мериленд, САЩ.

Същият извод е валиден и за натуралния шоколад.

 Социофобията е ирационален страх от изпълнение на всякакви публични действия или постъпки, които могат да привлекат нечие внимание.

Жертвите на социофобията се страхуват да се появяват на публични места, на улицата или в парка, в ресторанти, училища и болници. Подобно психично разстройство причинява редица неудобства на жертвите си.

Американските учени твърдят след изследвания и експерименти, че ферментирали храни от рода на йогурт с пробиотици облекчават симптомите на социофобията. Очевидно добрите бактерии въздействат върху чревната микрофлора по начин, който въздейства върху психиката на човека.

 

В по-стари изследвания върху животни вече е доказано, че пробиотиците повишават стойностите на невротрансмитера GABA. За него се знае, че въздейства върху организма по същия начин както диазепама в човешкия организъм.

 

Включването на пробиотици в храненето на опитните животни било равносилно на прилагането на антидепресанти. По същия начин въвеждането на пробиотици в менюто на доброволци се отразило чрез овладяване на симптомите на депресия и тревожност.

За първи път обаче сега става дума за възможното въздействие върху симптомите на социофбията. И изследването от Мериленд доказва, че това наистина е възможно: редовният прием на храни с пробиотици по същество е терапия с ниска степен на риска за овладяване признаците на социофобия.

 

От: medikforum.ru