Back to top medicaltime.bg

Подмладяване на яйчниците помага на кандидат майкиТехнология за подмладяване на яйчниците, използвана от гръцки учени от Атинската клиника Genesis, помогнала на две жени да заченат, след като години наред са правили безуспешни опити.

Доктор Константинос Сфакианудис и неговите колеги извлекли кръв от пациентките, след което отделили от нея кръвна плазма, богата на тромбоцити. Именно тромбоцитите отговарят за съсирване на кръвта и участват в процеса на заздравяване на раните. Изследователите поставили инжекции от получената плазма в яйчниците и матката на пациентки, които дълго време не са успели да забременеят.

В експеримента

взели участие жени от различна възраст, в т.ч. и такива в менопауза. Едните желаели да забременеят, а другите – да се избавят от неприятните симптоми на менопаузата.

В изследването взели участие жени от различни страни като много от тях се върнали в родината си, където се подложили на процедурата ЕКО. Гръцките лекари нямат точна статистика колко от участничките в експеримента са се опитали да забременеят по този начин, но със сигурност посочват два случая, когато тези опити се оказали резултатни.

Едната от тях е 40-годишна гражданка на Германия, която 6 години се опитвала да си роди второ дете като за целта предприела 6 безуспешни опити ЕКО. След като и последният, шести опит е завършил неуспешно, лекарят й препоръчал да се възползва от

донорски яйцеклетки


 ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

и да спре опитите да забременее самостоятелно. Втората жена, която успяла да забременее след прилагане на тази нова технология е 39-годишна гражданка на Нидерландия. В продължение на 4 години тя нямала менструация и изпитвала симптоми, характерни за менопаузата. След инжектирането на кръвна плазма в гръцката клиника, жената забременяла. За съжаление, при нея бременността приключила с аборт в третия месец (статистиката сочи, че това се случва на всяка пета жена във възрастта 35-39 години).

Доктор Сфакианудис и неговите колеги се надяват тази пациентка да се подлоги на още един опит, който вероятно ще се окаже по-успешен.

Резултатите от експеримента, проведен от гръцките лекари, изглеждат доста обнадеждаващи, но медиците засега не успяват да си отговорят на въпроса по какъв начин инжекция, обогатена с тромбоцити от кръвна плазма са повишили вероятността от настъпване на бременност. Съгласно една от версиите, в кръвната плазма се съдържат вещества, способни да активизират

стволовите клетки в тъканите на яйчниците

– така те започват да произвеждат повече яйцеклетки. Що за вещества са това и действително ли в яйчниците има такива стволови клетки, засега не е ясно. Другото възможно обяснение е, че в самата кръвна плазма се съдържат стволови клетки, оказващи „обновяващо” действие. Освен това стимулиращ ефект може да оказва и просто вкарването на игла в яйчника. Във всички случаи, преди да започнат активно да използват този метод в клиниките, учените трябва да се убедят в неговата безопасност и ефективност.

Гръцките лекари съобщават, че планират в близко време да проведат клинични изпитания, в които ефективността от инжекциите, обогатени с тромбоцити от кръвната плазма ще бъде сравнявана с ефективността плацебо-инжекции.

Ако този метод се окаже резултатен и ефективен, с негова помощ ще могат да забременяват дори и жени, навлезли вече в периода на менопауза!