Back to top medicaltime.bg

Открит е нов революционен метод за лечение на счупвания без гипсВсяко едно счупване, дори и най-лекото по принцип налага пострадалият да остане няколко седмици в гипс. А по-тежките увреждания на костите могат да оставят човека инвалид за цял живот.

Сега обаче учените са открили начин за бързо и ефективно възстановяване на костната тъкан с помощта на ултразвук, стволови клетки и методите на генното инженерство.

Според статистиката ежегодно повече от два милиона човека в нашия свят получават счупвания на кости или в автомобилни катастрофи, или при падане и други нещастни случаи. Често обаче образувалият се луфт (фуга) е толкова голям, че за излекуване се изисква присаждане на донорска тъкан или поставяне на метален имплант.

 ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

Напълно ясно и логично е, че е много трудно да се осигурят

 

донорски кости

 

затова на хирурзите им се налага за операцията да вземат тъкан от самия пациент като изрязват част от костите в таза. Още по-разбираемо е, че такива хирургични намеси са крайно болезнени и изискват продължителна рехабилитация. Освен това трансплантираните ферменти могат да зараснат неправилно, което ще обезсмисли напълно нелеката операция.

 

В хода на експериментите върху лабораторни животни, екип от Медицинския център Сидарс-Синай в Лос Анджелес открил метод за бързо образуване (отглеждане, възникване) на нова тъкан на мястото на счупването. Отначало учените поместили в луфта (цепнатината) между краищата на счупената кост гъбичка от влакна от колаген – това е белтъчина, която играе ролята на строителни влакна в костите, хрущялите, кожата и кръвоносните съдове. В продължение на две седмици тази мрежичка извличала от костите стволови клетки, които се заплитат сред нишките. За да бъдат принудени клетките да сформират нова костна тъкан, изследователите с помощта на инжекции вкарали специфичен ген, който насочвал обръщането на клетките в нужното русло. След което използвали ултразвук и микромехурчета, които помагали на генетичния материал да проникне в ядрата на клетките.

 

След осем седмици тежките счупвания на крайниците, които получили лабораторните животни, напълно зараснали. Анализът показал, че новообразувалата се, израсналата тъкан с нищо не отстъпва по твърдост на собствените кости и на използваните в медицината транспланти.

 

„Това е първото изследване, което показва, че ултразвукът може да бъде полезен за доставка на гени в собствените стволови клетки на лабораторното животно. И че по тази начин може ефективно да се лекуват незаздравяващи счупвания на костите, – обяснява един от съавторите на този метод, Гади Пелед. – Нашият подход предлага решение за един от основните проблеми в ортопедията и има потенциала за клинично прилагане”.