Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Обезболяващите предотвратяват рецидив при рак на гърдата след операция?!След операция по отстраняване на млечната жлеза при много пациенти възниква рецидив. Учените обаче съобщават, че старите, добре познати и популярни обезболяващи препарати могат да се приемат за профилактика на рецидив на рака на гърдата след хирургическо лечение.

За това неочаквано откритие съобщава популярния медицински журнал Science Translational Medicine. При много тумори хирургическото лечение е най-предпочитано, особено за отстраняване на първичен тумор на ранен стадий. За съжаление, много често след операция възникват метастази. А способите за профилактика на рецидивите си остават слабо проучени и недостатъчно ефективни.

 

 МОЩНА ФОРМУЛА, която подпомага имунната система на организма по време на химио- и лъчетерапия

 

 

Сега обаче сътрудници от Института Уайтхед в Кембридж, САЩ, предлагат за тази цел да се използват нестероидните противовъзпалителни препарати (НПВП). „Частичното обяснение на проблема е очевидно: приблизително при една трета от пациентките с локализирани форми на рак на гърдата, злокачествените клетки вече са се разпространили зад пределите на първичния тумор и не могат да бъдат отстранени”, - пояснява доктор Джордан Крал. Преди хирургичната намеса тези клетки биват удържани от имунната система, но впоследствие, в т.ч. и под влияние на травматичното лечение, те получават възможност да се размножават и да се проявяват. С това се обясняват метастазите след операцията. „При един съществен процент от болните, част от клинично незабележимите туморни клетки се активизират, давайки началото на смъртно опасните метастази”, – казват учените. По данни на доктор Крал и неговите колеги, нестероидните противовъзпалителни препарати съкращават риска от ранен рецидив на рака млечната жлеза.

 

 

До неотдавна лекарите не можеха да докажат причинно-следствената връзка между отстранения тумор и развитието на метастази. Но статистиката твърди, че пикът на ранните рецидиви на рака на гърдата се случва в периода 12-18 месеца след операцията. „Резултатите от нашето изследване свидетелстват за негативните системни ефекти от хирургическото лечение. Операцията е метод на лечение номер едно при много типове рак, но последствията от нея не се ограничават само с инфекциите и кръвотеченията”, - заявяват изследователите. 

Проведеният през 2010 година ретроспективен анализ показал следното: сред 327 жени, преживели мастектомия, значително по-рядко са възниквали рецидиви на фона на обезболяване с нестероидни противовъзпалителни препарати, отколкото с наркотични аналгетици. Но тогава въпросът остава без отговор. Кембриджките учени решили да проучат по-задълбочено връзката между мастектомията, противовъзпалителните лекарства и дремещите ракови клетки. За целта се наложило да създадат жив модел – лабораторни мишки, генетично „настроени” за развитие на метастатичен рак на млечната жлеза. Опитите показали, че отстраняването на първичния тумор отслабва контрола от страна на Т-лимфицитите и провокира дремещите туморни клетки. Анализирайки образци от тъкани и кръв, онколозите си задави въпроса защо се случва това? Оказало се, че причината е във възпалението. Хирургическият разрез и масивното увреждане активират моноцитите – адаптируеми клетки, участващи във възпалителните реакции и възстановяването след травми. Моноцитите се превръщат в „ненаситни” клетки-макрофаги, изяждащи клетъчния боклук и… пречещи на Т-лимфоцитите! Именно макрофагите развързват ръцете на злокачествените островчета по цялото тяло. 

Затова логично стигнали до решението да тестират противовъзпалителните препарати. За провеждане на експеримента доктор Крал избрал препарата мелоксикам – типичен представител на групата нестероидни противовъзпалителни препарати, успешно потискащ възпалението и болката. Така догадката му се потвърдила: при мишките, които след мастектомия лекували с мелоксикам, по-рядко възниквали метастатични тумори, освен това дори и да възникнат, достигали по-малки размери. В някои случаи изследователите дори наблюдавали самоизлекуване на болестта! Освен това противовъзпалителният ефект на мелоксикама по никакъв начин не се отразявал на заздравяването на раните и възстановяване след преживяната хирургична намеса.

Ако резултатите се потвърдят и при хора, нестероидните противовъзпалителни препарати ще се превърнат в нов начин за профилактика на рецидива на рака на гърдата след хирургична намеса. „Това е важна крачка в профилактиката на метастазите, но не трябва да избързваме с изводите: от лабораторните опити до леглото на пациента пътят е дълъг”, - предупреждава своите колеги ръководителят на проекта Робърт Вайнберг.