Back to top medicaltime.bg

Нов орган в човешкото тяло помага да се разбере как метастазира ракът!

Буквално преди дни учени от САЩ съобщиха, че са успели да открият нов орган в тялото на човека, който може да се окаже по-обемен дори от кожата!Засега нарекоха този орган „интерстициум”. Сам по себе си представлява мрежа от запълнени с течност кухини, които са разположени по цялото тяло – под кожата, в белите дробове, в храносмилателната система, около артериите и вените, както и на много други места.

 

По-рано се смяташе, че тези кухини – това е просто и само слой от колаген в съединителната тъкан. В крайна сметка се оказало, че този слой – това е „руслото на река”, в която се съдържат около 20 % от всички течности в човешкото тяло.

 ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

Кухините с течност не биха могли да бъдат открити с помощта на стандартните микроскопски изследвания, тъй като в хода на тези изследвания образците от тъканите се нарязват на тънки пластинки като се използват различни химикали и оцветители. Всичко това води дотам, че течността изтича от тези образци и от кухините-интерстиции съответно. По тази причина е нямало как да бъдат видени заради липсата на течност в тях.

 

 

Съвсем случайно учените изяснили как в крайна сметка изглежда новоткритият интерстициум: кухините били забелязани по време на работа с жив човек. По-скоро новият орган (въпреки че засега не се знае така ли ще бъде наричан) отговаря за преместването на лимфата по тялото. Много е вероятно именно каналите на интерстиция да участват в метастазирането на рака, тъй като раковите клетки се пренасят от орган в орган именно с лимфата.

 МОЩНА ФОРМУЛА ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЛИМФАТА

Засега това са все още само предположения, защото за да се потвърдят или отхвърлят, се изискват продължително време и множество допълнителни изследвания. Учените обаче се надяват това откритие да помогне за създаването на нови методи за диагностика на онкозаболяванията.