Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Наночастици ще откриват рака дълго преди болестта да започне да се проявява!

Нанотехнологиите позволяват ракът да бъде открит веднага след неговото зараждане 

Това е истински пробив в диагностиката на рака! Твърдят американски учени, които успешно приложили нанотехнологии за откриване на най-малките струпвания на ракови клетки – микротуморите. До този момент беше невъзможно те да бъдат откривани дори от най-съвременните диагностични методи.

 

Ново изследване, проведено в Ратгерския университет в САЩ, откриват невероятни възможности в диагностиката на рака. Отсега нататък с помощта на наночастици ракът ще може да се открива дълго време преди болестта да започне да се проявява.

 

В днешно време най-разпространените методи за откриване на ракови тумори са компютърната томография и магнитно-резонансната томография. Но дори и най-новите и съвременни апарати са безсилни в търсенето на микротумори, които не се виждат на снимките. 

 

Екип от Ратгерския университет в Ню Брънзуик под ръководството на професор Prabhas Moghe са решили тази задача с помощта на светоизлъчващи наночастици.   

 

Nature Biomedical Engineering пише подробно за новия метод за диагностика на рака. „Ние винаги сме мечтали, че един ден ще успеем, ще се научим да диагностицираме рака и да проследяваме появяването на микрометастази в реално време. Е сега това се случи. Нанотехнологиите позволяват ракът да бъде открит веднага след неговото зараждане”, - пишат авторите.

 

В хода на експериментите учените вкарвали специални наносонди в лабораторни мишки с микротумори на млечната жлеза. Тези наносонди представляват дребнички оптични устройства, способни да разпознават злокачествените клетки с помощта на рентгеново излъчване. Наносондите се вкарват в кръвта със шприц и се разпределят по всички органи и тъкани, натрупвайки се в микротуморите и метастазите. Последващо сканиране на телата на лабораторните животни позволява да се открие нарастващата заплаха значително по-бързо, отколкото това може да се случи с КТ или МРТ. „Раковите клетки могат да се крият във всякакви органи и тъкани, а наночастиците ги преследват навсякъде, независимо към къде са се насочили. Сега вече ракът може да се диагностицира бързо и да се лекува по-ефективно”, - казва съавторът на проекта Vidya Ganapathy.  

 

Професор Moghe уверява, че наночастиците са способни успешно да открият повече от 100 (!) различни типа рак

 

Този прогресивен метод, според него, ще се използва за скрининг на рака в клиничната практика още в близките пет години. Ако прогнозата се окаже вярна, след няколко години инжекции с наночастици ще позволят на онколозите своевременно да откриват разпространението на раковите клетки. Ще им позволят да планират и надеждно да контролират ефективноста от лечението на всякакви тумори.

 

Друго направление за използване на наносондите – това е онкохирургията. Сега вече в хода на операциите се появи възможност тъканите, съдържащи злокачествени клетки и подлежащи на отстраняване, да бъдат точно отбелязвани. Факт е, че сега именно това създава големи затруднения. „Ахилесовата пета на хирургичното лечение на рака е наличието на микрометастази. Нанотехнологиите позволяват правилно да се планира терапията и да се достигнат наистина потресаващи резултати”, - заявяват изследователите.