Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

НАДЕЖДА ЗА БОЛНИ С 4-ТИ СТАДИЙ РАК!

Персонализираната ваксина предвещава истински пробив в лечението на рака! 

Международна група учени проведоха успешно изпитание на персонализираната ваксина против рак на яйчниците. Тя ще бъде създавана индивидуално за всеки болен. Въпреки че още е далече до внедряване на технологията в клиничната практика, ваксината предвещава истински пробив в лечението на рака. 

 

През последните години бяха предприети многобройни опити за създаване на противоракови ваксини. Но в повечето случаи ставаше дума за серийни лекарства, които бяха „се целеха” в един или друг тип тумор. Универсалността е враг на специфичността. Представените преди време ваксини не отчитаха молекулярните особености на тумора при всеки конкретен болен. 

 

За да се превърне такава терапия в пъти по-ефективна, сътрудници от Пенсилванския университет във Филаделфия, САЩ и Изследователския институт Людвиг в Лозана, Швейцария, тръгнаха по друг път. Те се опитали да адаптират ваксина, която съответства точно на индивидуалните потребности на пациентите. Изпитанията се провели върху жени с рак на яйчниците в късни стадии – заболяване, което се контролира много трудно. Лечението обикновено включва хирургично отстраняване на тумора и химиотерапия. Но независимо от добрите краткотрайни резултати, ракът дава рецидиви.

 

Всеки тумор има набор от мутации, които го правят уникален. За да може препаратът да бъде максимално ефективен, учените използвали т.нар. концепция на прицелна туморна ваксина (whole-tumor vaccine). Това означава, че тя трябва да атакува стотици или хиляди уникални молекули на повърхността на раковата клетка, не й оставяйки никакви шансове. „Идеята се състои в това да мобилизира имунната система против широкия набор туморин фрагменти. А това е невъзможно да се достигне с помощта на серийните препарати, - казва авторът на проекта Джейсън Таний.

 

По принцип Т-лимфоцитите инициират имунен отговор против рака, но ваксината засилва тяхното действие и помага да преодоляват защитните механизми. Персонализираната ваксина се създава от собствени дендритни клетки на пациента, които се отделят от кръвта и се „отглеждат” в лаборатории. Дендритните клетки служат за посредници, поглъщайки материал от антитела (в дадения случай фрагменти от тумора) и предоставяйки този материал на Т-клетките, за да предизвикат имунен отговор. За да „обучат” клетките, смесвали с екстракт туморните фрагменти и ги активирали ги активирали с гама-интерферон. Когато дендритните посредници натрупвали достатъчно антигени, на препарата му оставало да бъде изчистен и вкаран в лимфните възли.

 

На такова лечение били подложени 25 доброволци. Всяка участничка в експерименталното лечение получавала инжекции с дендритна ваксина в продължение до 2 години с интервали от 3 седмици. При половината болни значително се увеличило количеството Т-клетки, активно реагиращи на туморния материал. Тези участнички преживели по-дълго време без прогресиране на болестта в сравнение с пациентките, които не реагирали на терапията. „Двугодишната преживяемост при тези, които са реагирали на терапията, съставлявала 100 %, докато сред пациентките, не реагиращи на дендритната ваксина, починали 75 % през този период”, - съобщава резултатите от изпитанията доктор Таний. 

 

Впечатлява историята на една от участничките в експерименталното лечение – 46-годишна жена, която преди да бъде включена в проекта, преминала пет неуспешни курса по химиотерапия за рак на яйчниците. По принцип с рак 4 стадий средната петгодишна преживяемост в Америка е само 17 %. В продължение на двегодишната експериментално лечение, жената получила 28 дози от дендритната ваксина. И не само, че останала живо, и досега живее без прогресиране на болестта вече повече от 5 години! „Резултатите впечатляват, имайки предвид типа и тежестта на заболяването, но нека не забравяме, че това е ограничено изследване. Изисква се много повече работа, за да започне ваксината да се прилага повсеместно”, - предупреждават онколозите.

 

В света се провеждат десетки изследвания, в които се разглежда имунният отговор на организма към рака и способите той да бъде подсилен. До ден днешен обаче тези усилия дават нееднозначни резултати, тъй като туморите имат внушителен набор защитни инструменти.

 

Лекарите предполагат, че новата ваксина против рак ще бъде особено успешна в съчетание с други препарати. Например с имунотерапия, която прави туморът по-уязвим пред имунната система.

 

Още за лечението на рак, четете тук