Back to top medicaltime.bg

Може ли козметиката и парфюмерията да предизвикат рак?! 

Уважавани експерти от телевизионния екран и уебсайтове предупреждават за опасността от парабени, фталати, алфахидрокиселини (ANAs) и други добавки в козметиката и парфюмерията.

 

Много от тези слухове се поддържат от мощната индустрия „органична” козметика! Затова не е за учудване, че всяка жена, изплашила се от парабените – това е потенциален клиент на същата тази „органична” козметика и е готова да купи именно техните продукти, дори те да са на фантастично високи цени. Истината е тази, че действително токсичните вещества като олово и живак отдавна са забранени за използване в козметиката. Другите претенции, изложени от тези специалисти, обикновено не се подкрепят от никакви научни доказателства. 

 ИМЮН МОДУЛАТОР, СЪВМЕСТИМ С ХИМИОТЕРАПИЯ

Парабените се използват в козметичните средства и средствата за лична хигиена за увеличаване срока на годност и защита от вредните микроорганизми. Тези вещества могат да действат подобно на женския хормон естроген – именно това се превръща в причина за скандалите около парабените. Наслушали сме се на това, че естрогените предизвикват рак на гърдата, ето затова е нормално хората да се страхуват от подобен ефект и от синтетичните добавки.

 

Тези страхове обаче са силно преувеличени. През 1998 година изследователи доказаха, че дори най-ефективният парабен е 10 000 пъти по-слаб от натуралния естроген. Авторитетната американска изследователска лаборатория Cosmetic Ingredient Review (CIR) преразгледала безопасността на тези субстанции през 1984, 2008 и 2012 година. Във всичките три случая токсиколозите стигнали до извода, че парабените не предизвикват рак у хората или животите.

 

Алфа-хидрокиселините (ANAs -киселините) се получават от плодовата и млечната захар. Производителите на козметика уверяват, че те подобряват състоянието на увредената от слънцето кожа, борят се с пигментните петна и бръчките. Обикновено се използват следните ANAs –киселини:

  • млечна;                                                                   МОЩЕН НАТУРАЛЕН ДЕТОКСИКАТОР
  • гликолова;
  • лимонена;
  • а-хидроксиоктанова
  • а-хидроксидеканова.  

 

Управлението по контрол на продуктите и лекарствата в САЩ поръчало две собствени изследвания, за да проучат безопасността на ANAs –киселини.

 

Резултатите се оказали противоречиви. От една страна алфа-хидрокиселините правят кожата чувствителна към слънцето. За щастие, този ефект е напълно обратим. От друга страна, тези вещества не влияят на заболеваемостта от рак на кожата. Дори продължителното използване на ANAs –киселини било признато за съвършено безопасно. 

 

Фталатите се добавят в лака за нокти, в средствата за обгрижване на косата и ароматизираните продукти. Тези добавки за обвити от ореол плашещи медицински митове, които не позволяват така просто и лесно да се покаже истината. Мнението на западната медицина е следното: няма научни доказателства, че фталатите в козметиката увеличават заболеваемостта от рак, при условие че не злоупотребявате с козметичните средства.

 

Заключение. При умерено използване на качествена сертифицирана козметика, рискът от канцерогенно действие е менимален. Козметичните продукти подлежат на строг контрол от страна на регулаторните органи в цял свят. Затова може да се каже, че те не представляват реална опасност за здравето.