Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Митове и истини за лечението на онкологичните заболявания 

 

Коментира руският лекар-онколог, хематолог д-р Михаил Ласков – член на Европейското общество по медицинска онкология(ESMO), член на невроонгологичното общество, кандидат на медицинските науки.

 

Често предстоящото лечение плаши болните повече от самата диагноза. Относно операцията повечето пациенти нямат предубеждения, но по повод на химиотерапията нещата са много сложни. Понякога заради такива страхове и предубеждения някои се отказват от лечение, предпочитайки народни методи, което, разбира се, води до непоправими последствия.

 

Мит 1. Химиотерапията убива не само раковите клетки, но и имунитета. Вредата от нея е по-голяма от ползата.

 

Истината. Химиотерапията понижава имунитета, но не чак толкова, както много хора си представят. Основно страдат кръвните показатели – хемоглобин, левкоцити, тромбоцити. Те обаче много бързо се възстановяват. По тази причина болните трябва да се пазят от инфекции. Ракът не е абсолютно противопоказание и за ваксините, например ваксината против грип, докато самата грипна инфекция може да бъде опасна за самия организъм. Затова болните трябва да се посъветват със своя онколог за варианта дали да се ваксинират и с какъв тип ваксина точно. Разбира се, не трябва да вземат самостоятелно такова решение. Що се отнася до дългосрочните странични ефекти от „химиотерапията”, те са крайно редки. Само при 2-3 % от пациентите по-дълго време се запазват проявленията на сърдечна недостатъчност, нарушение на бъбречната функция и проблеми, свързани с нервните окончания. При останалите или въобще няма никакви увреждания, или възстановяването настъпва няколко месеца след приключване на терапията. Но дори и да не преминава страничният ефект, той може и трябва да се лекува и овладее. Понякога например (по показания) се налага да се стимулира работата на костния мозък, за да се възстановят кръвните показатели. А друг път е достатъчно просто да се изчака известно време и всичко си идва в норма от само себе си. Но тактиката на лечение трябва да определи единствено и само лекар. Между другото, не е задължително да е онколог. Можете да се обърнете към съответния специалист в зависимост от това кой орган е пострадал от химиотерапията.

  ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА И ПРИ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ мощната формула на ИМЮН МОДУЛАТОР

Мит 2. Химиотерапията е безполезна. В интернет „циркулира” препратка към някакво изследване от 2004 година, където се твърди, че „химиотерапията” повишава преживяемостта само с 2,2 %.   

 

Истината. Такива твърдения нямат никаква логика. Защото при всеки вид рак, а също така стадий на болестта и характеристика на самия тумор, химиотерапията има различна ефективност. Затова да се говори за проценти в този случай, все едно да се измерва средната температура на хората в болницата. Химиотерапията има доказана ефективност. При това в някои случаи това е единственият метод на лечение. И излекуване. Например при туморите на кръвта. Но независимо от факта, че в терапията на солидните тумори химиотерапията е само част от комплексното лечение, има данни, че понякога ракът бива победен само с помощта на същата тази химиотерапия.

 

Мит 3. Ефективността от химиотерапията зависи от степента на проявление на страничните ефекти. Ако косата не е опадала и състоянието не се е влошило, не очаквай ефект. И обратното – ако се понася тежко, значи всичко върви добре. 

 

Истината. В повечето случаи това не е така. Всеки болен понася индивидуално химиотерапията: някои болни отслабват много заради това лечение, други – точно обратното, покачват килограми. Трети практически нямат неприятни симптоми, четвърти – нещо друго. И дори самите проявления могат да бъдат противоположни. Така например някои болни реагират на лекарствата с диария, други със запек. Но всичко това не е критерий за ефективността от терапията. Въпреки това понякога могат да се направят косвени изводи. Така например има определена група лекарства, които провокират кожен обрив. И лекарят разбира, че ако пациентът, получил такова лекарство, получи и пришки – това е добре. Ако си остане с чиста кожа, по-скоро лечението не действа. Или пък при рак на яйчниците у някои болни периодично се насъбира течност в коремната кухина, която веднъж месечно трябва да се изтегля. Ако се наложи тази течност да се изтегля по-често от един път месечно, означава, че химиотерапията не помага.

 

Мит 4. Химиотерапията протича толкова тежко, че през цялото време на лечението, което е не по-малко от половин година, човекът е прикован към леглото. Не може нито да работи, нито да се разхожда, нито, естествено, да спортува.

 

Истината. Страничните явления на химиотерапията продължават само няколко дни, след това започва възстановяване и човек се чувства както обикновено. Някои хора почти не усещат дискомфорт. Освен това вече две десетилетия се прилага съпровождаща терапия, която помага да се поддържа добро качество на живот по време на лечението. Голяма роля за това играят съвременните лекарства против повръщане. Благодарение на това много болни по време на лечението продължават да си работят, да си гледат децата и прочие. Освен това науката не стои на едно място. Сега например активно се развива имунотерапията, обещаваща да направи лечението на рака не само по-ефективно, но и по-малко токсично. Появиха се и продължават да се изпитват нови цитостатици – лекарствата, благодарение на които собствената имунна система се бори с рака. Така например в лечението на меланома вече в света намериха място т.нар. онколитични вируси. Тези препарати във вид на инжекции се вкарват в тумора и го унищожават. Благодарение на тях медиците успяха значително да удължат живота на хората с един от най-агресивните видове рак. Що се касае за спортуването, разбира се, че по време на химиотерапия не са показани големи натоварвания. Но физическата активност, точно обратното, тя помага на болните да се чувстват по-добре ри по-леко да понасят лечението и съответно по този начин се увеличава неговата ефективност. Най-полезни са аеробните упражнения – ходене, каране на колело. 

 

Мит 5. По време на лечението трябва да се придържате към специална диета. За да „уморите” рака например, трябва да престанете да ядете месо. Или да не употребявате сладко и тестено. Гладувайте, в т.ч. и „на сухо”. Пийте сода и прочие. 

 


Истината. Всичко това са глупости. Действително, съществува мнението, че по време на лечение е най-добре да не се увличате по червено месо, но това не означава, че не трябва въобще да не ядете месо. А това, че ракът се храни със захар и за това на болните хора категорично се забранява сладкото – това просто е мит. Разбира се, не трябва да се тъпчете със сладкиши, просто храненето трябва да е балансирано. Добре е в менюто ви да има много белтъчини, в т.ч. и растителни. При химиотерапия не бива да се гладува, още повече „на сухо”. Точно обратното – пийте много вода, това ще помогне на бъбреците по-добре да се справят с лечението. А за ползата от содата въобще е нелепо да се говори.   

 

  ФОРМУЛА, КОЯТО ДЕТОКСИКИРА ЛИМФАТА, ЧЕТЕТЕ ТУК


Мит 6. Тъй като ефективността от химиотерапията се запазва само ако лечението се доведе до край и строго се спазват интервалите между отделните курсове, всеки „страничен” ефект трябва да се търпи без да се хленчи. Заради оцеляването всичко трябва да се изтърпи. 

 

Истината. Не, не трябва да се постъпва така. Именнозатова преди химиотерапия винаги се взема общ и биохимичен анализ на кръвта, анализ на урината и се назначава ЕКГ. Ако се провежда лечение на човек, на когото критично са спаднали кръвните показатели, или пък не се справят черният дроб и бъбреците, той може да загине. Дори на фона на леко понижаване на тези показатели докторът не трябва да си затваря очите, тъй като ако се проведе курс по химиотерапия при това положение, то няма да помогне на болния да се подложи на по-нататъшно лечение. А точно обратното – по-скоро ще го направи невъзможно. Затова трябва просто да се доверите на своя лекар и да обсъждате всякакви възникнали по време на лечението въпроси.              

 

Мит 7. Не е задължително да спрете цигарите и алкохола по време на химиотерапия. Какво толкова – най-лошото вече се е случило!

 

Истината. Пушенето и злоупотребата с алкохол при химиотерапия – това е допълнително токсично натоварване на организма. Затова трябва да се простите с вредните навици. И не само по време на лечението, но и след това. Защото дори и да се излекувате от един рак, можете да заболеете от друг именно заради вредните навици. Пушенето например е един от основните рискови фактори за рака на белите дробове. Но чаша хубаво сухо червено вино или съвсем малко качествен алкохол за апетит и настроение, това може да си го позволи всеки, който провежда лечение. 

 

Мит 8. Бременни жени, решили да запазят бебето, не бива да се подлагат на химиотерапия.

 

Истината. Невинаги. Всичко зависи от самата болест. Така например при рак на щитовидната жлеза най-често лечението може да се отложи до раждането. И нищо страшно няма да се случи. При някои други видове тумори се провежда химиотерапия по време на бременност и плодът не страда от такова лечение. Сега има много методи във всякакви ситуации да се опитат специалистите да се борят както за живота на майката, така и на детето. Понякога обаче на болната жена се налага да вземе труден избор и да реши: или да спаси своя живот, или да запази този на детето.