Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Лечение на артрит в коленете със стволови клеткиАртрит в коленете, или с други думи износване на хрущяла, е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот заради острата болка и затрудненията в движенията, които причинява. В наши дни това не е проблем само на възрастните, а също и на хора под 35-годишна възраст, което най-често се дължи на интензивен спорт и наднормено тегло. За съжаление, артритът в коленете не може да бъде излекуван окончателно. Лечебните методи се фокусират по-скоро върху това да облекчат симптомите с помощта на упражнения, лекарства, физиотерапия, интраартикуларни инжекции и дори хирургична операция като крайна мярка. Добрата новина е, че последните изследвания за прилагане на стволови клетки дават обещаващи резултати при лечение на артрит на коленете. 

 

МОЩНА ДЕТОКС ФОРМУЛА, ДОПРИНАСЯЩА ЗА НОРМАЛНИ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛ,  ЧЕТЕТЕ ТУК

 

 

Проф. д-р Алпер Кая, специалист по ортопедия и травматология в болница Acıbadem Altunizade, посочва че терапията със стволови клетки води до подобрения като намаляване на оплакванията и повишаване мобилността в ставите, въпреки че все още не позволява окончателно излекуване от артрит на коляното. „Вярваме, че биологичното лечение, като например терапията със стволови клетки, ще се използва по-често в близко бъдеще“, допълва той.

Обърнете внимание на болката при слизане и изкачване на стълби!

Основният симптом на коленния артрит е болката. Първоначално тя се усеща по време на движение, при слизане и изкачване на стълби или при претоварване на коленете, а след време започва да се появява дори и в състояние на покой. Проф. д-р Алпер Кая предупреждава, че постепенно изострящата се болка по-късно е съпроводена с ограничаване на подвижността, и изброява други симптоми: „Възможно е да има и други оплаквания в областта на коленете, като оток, хрущене, пукане и блокиране на подвижността. В по-напреднал етап се появяват и деформации в коленете. В резултат от тези оплаквания пациентите прибягват към обезболяващи и скоро им става невъзможно да напускат дома си“.

В напреднала фаза може да се наложи операция

За артрита в коленете няма лечение, приложимо за всички пациенти. Терапията се избира в зависимост от възрастта, остротата на болката, други придружаващи заболявания, социалните условия на пациента и отражението на болестта върху всекидневните му дейности. В началото могат да се правят упражнения, които имат за цел подсилване на мускулите в областта на коленете и сваляне на излишното тегло, и заедно с обезболяващите могат да бъдат ефективни и достатъчни. Лекарства за подхранване на хрущяла също могат да намалят болката при някои пациенти. Освен това, могат да се приложат физиотерапия и вътреставни инжекции. При пациенти в късна фаза и такива, които не се повлияват от останалите методи за лечение, може да се направи затворена артроскопска операция, а когато носещата ос на костта е нарушена може да се извърши костна операция. При напреднал артрит, когато върху костната повърхност няма хрущял, се поставя протеза.

Терапията със стволови клетки е „обещаваща“

Стволовите клетки се намират в изобилие в костния мозък и мастните тъкани, и е относително лесно да се извлекат от тези области. Специалистът по ортопедия и травматология проф. д-р Алпер Кая посочва, че терапията със стволови клетки може да се извърши в рамките на един ден и не налага престой в болница или операционна зала. И добавя: „При този метод стволовите клетки се извличат от костния мозък или мазнините в областта на корема с помощта на лека процедура с локална анестезия или седативи, а след това се изпращат в лаборатория за пролиферация. Пролиферацията продължава няколко часа. През това време пациентът си почива. Пролифелираните стволови клетки се инжектират в ставите в течна форма още в същия ден. След приключването на тази процедура, пациентът веднага може да се прибере у дома“.

Терапията облекчава симптомите

Стволовите клетки са специални клетки, които могат да се превръщат в други видове клетки. Смята се, че стволови клетки, извлечени от различни тъкани в тялото, като например костен мозък и мазнини, се присъединяват към хрущялната тъкан и се превръщат в нови хрущялни клетки. Освен това се смята, че стволовите клетки отделят определени субстанции, с които намаляват разграждането на хрущяла. Проф. д-р Алпер Кая подчертава, че след трансформацията се очаква подобряване в състоянието на пациента и намаляване на оплакванията. „Въпреки че проблемът не се премахва изцяло, изследванията показват, че може да се наблюдава възстановяване, което води до някои подобрения във всекидневните дейности, като намаляване на болката и увеличаване подвижността в ставата. Стволовите клетки са обещаващ лечебен метод, но все пак са необходими още проучвания и доказателства, така че се очакват по-конкретни резултати в бъдеще“, отбелязва специалистът.

 

МОЩНА ФОРМУЛА, СЪВМЕСТИМА С ХИМИО И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ


 

Кога е подходяща терапията със стволови клетки?

Ортопедът проф. д-р Алпер Кая обяснява следното: „Терапията със стволови клетки може да се обмисли като алтернативно лечение в случаите, когато другите нехирургични методи са се оказали неуспешни, или при артрит с лека до умерена корозия на хрущяла. Освен това, при по-младите пациенти с деформация на хрущяла само в определена област, в засегнатия участък хирургично могат да се поставят стволови клетки със специална синтетична тъкан. Стволовите клетки не водят до подобрение в много напреднал етап на артрита, когато се налага поставяне на протеза. По тази причина не се препоръчва в такива случаи. Решението кой пациент е подходящ за терапията може да варира в зависимост от лекаря“.