Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Кои вируси и бактерии предизвикват РАК? 

 

Наскоро в средствата за масова информация се появи следната новина: вредната бактерия хламидия, известна като възбудител на венерическите болести, се оказала виновна и за развитие на рак на яйчниците при жените. „В този случай това си е явно преувеличаване: ако се прочетат трудовете на изследователите в оригинал, става ясно, че хламидията съвсем не предизвиква рак на яйчниците. Тя може да спомогне до известна степен за нарастване на вече съществуват тумор и то ако пациентката едновременно с това е заразена и с човешкия папиломен вирус”, - пояснява руският лекар-онколог Дмитрий Олкин – светило в областта на онкологията, член на международния биомедицински проект „Атлас”, член на Европейското общество на онколозите (ESMO), на Американското обществото на онколозите (ASCO) и Европейското общество на онколозите-гинеколози (ESGO). По думите на експерта има данни за вируси и бактерии, които наистина са способни да отключат определени видове рак. Някои от тези инфекции са много разпространени в днешно време, но тези, които са носители, не подозират каква опасност ги заплашва. Д-р Олкин посочва онези вируси и бактерии, които предизвикват рак и дава съвети как максимално да се понижи рискът от онкозаболяванията. 

 

1. Носителите на човешкия папиломен вирус (HPV).

 

Към днешна дата са известни повече от 150 разновидности на човешкия папиломен вирус. От него са заразени 70-80 % от хората, той най-често се предава при полови контакти или при съприкосновение с кожата на носителя на този вирус (при условие, че здравият човек има ранички, драскотини и т.н.). За щастие, организмът на повечето хора самостоятелно „погасява” инфекцията. Но ако тя протича дълго време, преминава в хронична форма, започват опасни клетъчни изменения, възниква предраково състояние, а след това и рак.

 

Какво да предприемем?

Най-висок онкогенен риск представляват два подтипа на човешкия папиломен вирус: № 16 и № 18, подчертава експертът. Те могат да предизвикат рак на шийката на матката при жените, рак на пикочния мехур и някои други видове онкозаболявания при мъжете. На всичкото отгоре към днешна дата не съществува лечение на самия вирус. Така че, ако загрижен лекар в комерческа клиника бърза да ви назначи скъпоструващи „противовирусни” препарати, имуномодулатори и т.н., имайте предвид, че това е излишно и ненужно. Инфекцията може да протича без симптоми и само ако пациентът има оплаквания от т.нар. островърхи кондиломи, могат да бъдат отстранени с помощта на лекарства.

 ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА И ПРИ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ мощната формула на ИМЮН МОДУЛАТОР

Добрата новина: предраковото състояние, предизвикано  от човешкия папиломен вирус, сега се лекува успешно. Затова основната задача е навреме да бъдат открити измененията. За целта се използват специални медицински тестове. А в частност на жените се препоръчва редовно да си правят т.нар. ПАП-тест – това е изследване на намазката от повърхността на маточната шийка. Прави се 3 пъти годишно, но при наличие на ЧПВ № 16 и № 18 лекарят гинеколог трябва да назначи по-чест график за изследвания. „Най.добрият и надежден вариант е ваксината против ЧПВ, направена преди началото на половия живот”, - обяснява д-р Дмитрий Олкин. В интернет можете да се сблъскате със „страхотии” за това, че ваксината уж водела до безплодие. Това е абсолютна глупост. Няма нито едно доказателство за вредата от такива ваксини, подчертават лекарите.   

 

2. Вирусите на хепатит В и хепатит С.

 

Заразяването с тях може да се случи при незащитени полови контакти; както и при пиърсинг или маникюр, ако козметичните салони не спазват правилата за обработка на инструментите. В 10-20 % от случаите на болни с хепатит В при липса на лечение се развива цироза на черния дроб, която при 10 % от пациентите преминава в рак. Ако пък хепатит С не се лекува, води до рак на черния дроб при 25 % от заразените, т.е., всеки четвърти човек (по данни на Европейската асоциация по изучаване на черния дроб EASL).

 

Какво да предприемем?

Първо, поне веднъж в живота си си направете изследване на кръвта за вирусни хепатити В и С. Ако бъде поставена предварителна диагноза, нужно е да се проведе по-задълбочено изследване (изследване на кръвта по методите ПЦР и други процедури), след което лекарят подбира лечението или препоръчва медицинско наблюдение. „В днешно време хепатит В не се излекува напълно, но има препарати, забавящи увреждането на черния дроб и рязко понижаващи риска от рак”, - пояснява експертът. За лечение на хепатит С вече съществува лекарство, което помага почти изцяло да се избави болният от вируса – в 95-99 % от случаите. Имайте предвид, че съществува ваксина против хепатит В, която гарантира защита на черния дроб от опасния вирус. Прави се безплатно на децата още щом се родят. На ваксинация могат да се подложат и възрастни до 55 години, които по-рано не са били ваксинирани.

 

3. Имунната система играе голяма роля в разпознаването, атаката и унищожаването на новообразуваните ракови клетки.

 

Ако човек се зарази с ХИВ, имунитетът му, подкопан от вируса, може да позволи на нови ракови клетки да оцелеят достатъчно дълго, за да прераснат в сериозен, опасен за живота тумор, - пояснява онкологът Дмитрий Олкин. Известно е, че ХИВ-инфекцията е свързана с повишен риск от развитие на рак на маточната шийка, сарком на Капоши, а също така и с редица хематологични онкозаболявания.

 

Какво да предприемем? 

Подложете се на тест за ХИВ в Центровете за изследване на СПИН. Овен взетия анализ ще ви консултират колко често е нужно да се тестувате занапред, изхождайки от начина ви на живот. При потвърждаване на диагнозата се започва лечение, благодарение на което се понижава рискът от развитие на рак.

 

4. Опасният херпесен вирус.

 

Става дума не за „популярните” видове херпеси тип 1 и 2 (те предизвикват обриви по устните и половите органи), а за откритият неотдавна, през 90-те години, херпесен вирус 8-тип  (HHV-8). Изследвания показват, че той е свързан с развитието на сарком на Капоши – съдов тумор, който засяга и уврежда лигавиците и вътрешните органи. HHV-8 се предава както и останалите видове вируси – при полови контакти, чрез слюнката при целуване, при ползване на общи кухненски съдове. Инфекцията живее в организма на човека цял живот, но при повечето хора все пак се разминава без развитие на рак, успокоява експертът. Обаче ако имунитетът е силно отслабен – подкопан от ХИВ или след присаждане на органи, рискът от възникване на сарком на Капоши рязко се увеличава. 

 

Какво да предприемем?

Старайте се да спазвате правилата за хигиена: не пийте от една и съща чаша с друг човек, избягвайте незащитените полови контакти с партньори, чието здравословно състояние не ви е известно. При отслабване на имунитета заради ХИВ или след трансплантация, строго спазвайте препоръките на лекаря.

 

5.  Вирусът на Ъпщайн-Бар.

 

Тази инфекция повишава риска от развитие на рак на носоглътката, някои видове лимфом, а също така рак на стомаха. Онкозаболяванията, провокирани от вируса на Ъпщайн-Бар най-често се среща в Африка и Югоизточна Азия, уточнява д-р Дмитрий Олкин. За щастие, малко са носителите на този вирус, които заболяват от рак.

 

Какво да предприемем?

На пациентите с Ъпщайн-Бар се препоръчва да лекуват инфекцията в период на обостряния, а също така редовно да преминават диспансеризация и навреме да лекуват обострянията от всякакви хронически заболявания, да не ги оставят на самотек.

 

6. „Гастритната” бактерия.

 

Ако в стомаха на човек живее бактерията Хеликобактер пилори, тя може да предизвика гастрит и язва на стомаха. В случай на язва може да възникне възпаление, увреждащо вътрешния слой на стомаха, а някои от тези възпаления водят до рак, - обяснява експертът.

 

Какво да предприемем?

Според съвременните медицински препоръки антибиотици против хеликобактерията е нужно да се предписват само ако тя вече е предизвикала язва на стомаха. В останалите ситуации не е оправдано да се борим с бактерията. Още повече, съществув предположение, че „съжителството” с човека може да понижи риска от някои видове рак. А що се отнася именно до рака на стомаха, при носителство на хеликобактер пилори той се развива рядко (повтарят, повишава се, когато вече се е появила язва).

 

7. Хроничните възпаления.

 

Колкото повече едно възпаление се остави нелекувано в организма, толкова по-висок е рискът от развитие на рак. Защото  при всякакво възпаление (именно всякакво – „вялопротичащ” бронхит, цистит, колит) се изработват вещества, под действието на които се нарушава контролът върху растежа на клетките. Може да започне неуправляемо деление и да се създадат условия за възникване на тумор.

 

Какво да предприемем?

Лекувайте се навреме, не оставяйте възпаленията да се задълбочат, за да не преминат в хронична форма.