Back to top medicaltime.bg

Как да запазите фигурата си при лечение на рак! 

 

Тамоксифенът е популярен препарат, който се назначава за лечение на рак на гърдата от 30 години насам. Въпреки че някои специалисти свързват приема на тамоксифен с повишаване на теглото, науката не потвърждава тази позиция. Някои тумори са чувствителни към действието на хормоните, такива като прогестерона или естрогена.

 

По данни на американски изследователи, до 80 % от туморите на млечната жлеза съдържат рецептори („приемници”) на естрогена, т.е., използват този хормон за своя растеж. Тамоксифенът се отнася към групата на т.нар. селективни модулатори на естрогеновите рецептори (СМЕР). Тези препарати свързват рецепторите на повърхността на клетките, намесвайки се в работата на естрогена по целия организъм. Благодарение на продължителното лечение с тези селективни модулатори на естрогеновите рецептори, лекарите могат да задържат хормонозависимия рак на млечната жлеза, за когото естрогенът е истинско „гориво”. Но естрогенът е един от ключовите хормони на женския организъм, затова нарушаването на неговата функция не преминава безследно, без странични реакции.

 

 ОЩЕ ЗА ХРАНИТЕЛНАТА НЕПОНОСИМОСТ И КАК ДА Я ТЕСТВАМЕ, ЧЕТЕТЕ ТУК

 

В крайна сметка, води ли тамоксифенът към наднормено тегло?

 

Отговор на този въпрос дава проектът WHEL („Изследване на здравословното хранене и живота на жените”). В него са участвали повече от 3000 жени на възраст от 27 до 74 години, преживели рак на млечната жлеза. След отстраняване на тумора жените приемали тамоксифен или били подлагани на облъчване. Наблюдението на участничките в продължение на шест години разсеяло съмненията: приемът на тамоксифен не води до напълняване.


ИМУНОСТИМУЛАТОР ПРИ ЛЪЧЕ- И ХИМИОТЕРАПИЯ


Затова пък след лъчева терапия много пациентки наистина набират наднормени килограми. Друга статия на страниците на „Международния журнал по клинична онкология” съобщава, че хормоналните препарати за лечение рака на гърдата не са свързани с повишаване масата на тялото. Нито до, нито след приключване на терапията.

 

 СИЛНА ДЕТОКС ФОРМУЛА

 

Откъде тогава се е появил този мит? Оказва се, че покачването на килограми е едно от страничните явления, открити в хода на клиничните изпитания.

-         Първо, това е явление, случващото се изключително рядко.

-         Второ, отслабването също присъства в този списък със странични явления.

 

Вижте другите странични ефекти на тамоксифена:

 

 • Тромбоза.
 • Депресия.
 • Наплив на кръв.
 • Колебания в настроението.
 • Секрети от влагалището.
 • Вагинално кървене.
 • Нарушен цикъл и други.

 

И накрая, лечението с тамоксифен увеличава риска от друго онкологично заболяване - рак на ендометриума. Жените трябва да се притесняват ето от този страничен ефект, а е от 2 излишни сантиметра по талията!

     

Вижте какви са начините да запазите фигурата си при лечение на рака.

 

Благодарение на съвременните методи на диагностика,  преживяемостта при рак на млечната жлеза превишава 90 %. При своевременната диагностика болестта вече не е смъртна присъда. След комплексната терапия жената може да се радва на дълъг и щастлив живот. Затова нейният извечен стремеж да запази фигурата и красотата си, е напълно естествен. По информация на американски онколози, по време на лечение на рак на гърдата, пациентката кацва средно от един до шест килограма.

 

Ето кои са рисковите фактори за напълняване:

 

 • лъчева терапия;
 • преминаване през химиотерапия;
 • дефицит на маса на тялото по начало;
 • възраст до 30 години в момента на поставяне на диагнозата;
 • пременопауза в момента на поставяне на диагнозата;
 • хиподинамия след операцията.

 

В интерес на истината, наднормените килограми при наличие на тумори крият опасност в себе си. Причината е в това, че мастната тъкан изработва медиатори на възпалението – това са вещества, които стимулират клетките при рак на гърдата. Затова поддържането на добра форма при тази сериозна диагноза преследва не само естетически, но и медицински цели. 

 

Практически съвети за жената:

 

 1. Диета: пълнозърнести продукти, пресни плодове, зеленчуци, горски плодове; обезмаслен йогурт, немазно бяло месо.
 2. Движение: максимално ниво на физическа активност, която се определя и разрешава от лекуващия лекар с оглед на вашето състояние.
 3. Начин на живот: постарайте се да преодолеете стреса, който се отразява негативно на вашето здраве и вашата форма.

 

Обърнете се за помощ към психолог, усвоете медитацията и си открийте ново хоби.

 

Не трябва да се пренебрегва фактът, че тамоксифенът помага на милиони жени да победят болестта и да живеят дълъг пълноценен живот. По статистика приемът на това лекарство в продължение на 5 година в пъти съкращава риска от рецидив на рака, излекуван на ранен стадий.