Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Запомнете опасните и недоказани методи от алтернативната медицина за лечение на рак!Запомнете опасните и недоказани методи от алтернативната медицина за лечение на рак!

 

Социалните мрежи в цял свят са пълни с „чудодейни” методи за лечение на рака, които се превъзнасят от техните създатели като по-висши от съвременната медицина и обещават на отчаялите се хора спасение от всякакви болести.

 

Да даваш надежда, това наистина е свято дело. Но да вземаш пари за плацебо, отказвайки тежко болните от жизнено необходимото лечение и така да ги лишаваш от реален шанс, това вече е престъпление!

 

На какво се дължи тази огромна популярност на алтернативната медицина? Отговорът е прост:след страшната диагноза, когато над човека са надвиснали печални перспективи, дори и най-силните и здравомислещи хора могат да се съблазнят от някаква призрачна надежда. През първата половина на ХХ век възможностите на лекарите за лечение на рака са били крайно ограничени. Но от 1940 година насам в онкологията намериха място новите лечебни методи – химиотерапията и лъчетерапията. Появиха се микроинвазивните хирургични техники, таргетните препарати, имунотерапията на рака и ваксината против рак. Преди въвеждането на тези иновации 9 от 10 болни умираха през следващите пет години от поставянето на диагнозата. В наши дни вече петгодишната преживяемост при рак средно надвишава 70 %, а при някои видове ракови заболявания водещите клиники в САЩ и Европа демонстрират преживяемост над 99 %. Независимо от впечатляващите достижения на онкологията, нито един от официално одобрените методи за лечение не дава гаранции. Всеки опит да се излекува рака задължително е съпроводен с риск от странични ефекти и усложнения като болка, тромби, следоперационни инфекции.

 

На този фон през 21-то столетие нетрадиционните средства против рак се превърнаха в мейнстрийм (преобладаващо, модерно направление). Чрез лечение с кислородна вода, с бобър спрей, с лалетрил (витамин В17), с уринотерапия, т.нар. лечители умело се заиграват със страховете на болните, предлагайки им „съвършено безопасни” и „незаслужено забравени” алтернативи. Ако си мислите, че тези народни средства са популярни само в нашите географски ширини, ще ви разочароваме. Практически всички, включително САЩ и Германия, страдат от този синдром. Истината е, че повечето недоказани методики на лечение дойдоха при нас от Запад, където интересът към алтернативната и комплементарната медицина се подгрява от „теорията на заговора на Биг Фарма” и мощните лобита на производителите на биодобавки.

 

Не ги спират дори резултатите от последните изследвания. По статистика, преживяемостта на болните, избрали нетрадиционното лечение на рака, е от 2 до 5 пъти по-ниска в сравнение с официалните методики. Повярвайте! Алтернативните средства против рака:

  • нямат надеждна доказателствена база;
  • могат да предизвикат неизвестни и неочаквани странични ефекти;
  • могат да понижат ефективността от химиотерапията;
  • трябва винаги да бъдат съгласувани с лекар.

 

„Пациентите искат да изпробват нещо натурално за лечение и профилактика на рецидивите на заболяването. Но „специалистите”, които пропагандират тези методики, по принцип нямат никакви медицински обоснования. Когато болните най-после „си отворят очите” и се върнат към същинските лекари за провеждане на терапия, тогава вече се оказва прекалено късно” – казва Саймън Йънг, американски експерт по фитотерапия от клиниката Memorial Sloan Kettering.

 

Ароматерапия. Привържениците на ароматерапията предлагат да се използват летливи субстанции с профилактични и лечебни цели, включително и на онкозаболявания. Става дума основно етерични масла. От Американското общество по рака заявяват: „съществуващите научни данни не подкрепят ефективността от ароматерапията в профилактиката и лечението на рака”.

 

Аюрведа-медицина. Древна система за оздравяване, появила се в Индия преди повече от 5000 години, натрупала за своята история немалко интересни рецепти. Но аюрведа е безсилна в лечението на онкозаболяванията. „Към 2017-та година няма никакви научни доказателства, че аюрведа-медицината е способна да лекува онкологични заболявания”, - заявява Cancer Research UK.

 

Новата немска медицина. Популярната околомедицинска концепция, изградена от одиозния доктор Райк Герд Хамер (1935-2017), разглежда всяка една болест като следствие от емоционално сътресение. Водещите световни експерти обаче са единодушни: новата немска медицина не само че с нищо не се подкрепя, но и въобще противоречи на основите на човешката физиология, изкривявайки науката до неузнаваемост. Още повече, новата немска медицина в чужбина се практикува от полулегални „онколози”.

 

Хербализъм (фитотерапия). Сам по себе си хербализмът представлява комплексен подход към лечението и профилактиката на всякакви болести с помощта на растения и растителни продукти. Фитотерапията има право на съществуване. Много рецепти от миналото намериха своето потвърждение и признание, но не и в онкологията. Недостатъчно-проучените растителни средства, неочакваните странични ефекти и взаимодействието с лекарствата ги прави рисково допълнение към химиотерапията на рака. Много растения са противопоказни при хирургична намеса, тъй като влияят на съсирването на кръвта, обмяната на веществата, нивото на захар и състоянието на имунната система.

 

Холистичната медицина. Под този необичаен термин се разбира „цялостно” лечение на човека – неговото физическо и духовно здраве в неразривна връзка. По целия свят могат да се срещат доста успешни клиники по холистична медицина, а в САЩ дори има професионална асоциация. Но многобройни изследвания показват: резултатите от лечение на рака с тези методи се равняват на ефекта плацебо. Американското общество по рака допуска прилагане на холистичната медицина с разрешение на лекаря, но само като допълнение към научната, а не като нейна замяна.

 

Натуропатията. За сведение на всички, това е най-съмнителната концепция от алтернативната медицина, която е основана на „жизнената сила” – непознаваемата енергия на живите същества. Замесена от витализъм и екзотични смеси, натуропатията най-малко от всичко подхожда за лечение на рака. Най-опасно от всичко е това, че много натуропати директно отказват болните от съвременните медицински процедури, лабораторните анализи, химиотерапията и хирургичното лечение.     

 

        

 ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЛИМФАТА, СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ДЕТОКС ФОРМУЛА