Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.
Back to top medicaltime.bg

Апарат за лечение на безсъние в домашни условия 

Тези дни специалисти, участници в 31-та Ежегодна среща на Асоциацията на професионалните общества по изучаване на съня, която се провежда в Бостън, са се запознали с уникален апарат за лечение на безсъние в домашни условия.

 

Става дума за охлаждаща система Ebb Insomnia Therapy – одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ апарат за немедикаментозно лечение на безсъние. Контролируемото охлаждане на кожата на главата облекчава заспиването и прави съня по-продължителен и по-дълбок.

 

Още тази година компанията-производител ще започне да доставя своето ново устройство на някои центрове по изучаване на съня, а през 2018 година ще започне мащабно производство и разпространение на апарата. Защитен с повече от тридесет научни патента, апаратът за лечение на безсъние в домашни условия Ebb Insomnia Therapy няма аналог в света. Принципът на неговата работа се заключава в препомпване на охлаждащата течност през специална шапчица. Инженерите от компанията били вдъхновени от разработките по функционалната визуализация на главния мозък, проведени от доктор Ерик Нофцингер от Пистбъргския университет. Системата преминала успешно три независими клинични изпитания, в които участвали няколкостотин човека. Изпитанията потвърдили ефективността и пълната безопасност на новото изобретение.

 ПРОГРАМА ЗА ОНКОБОЛНИ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

„Пациентите с безсъние често съобщават, че „кръговратът от мисли” не им позволява да заспят. Функционалната визуализация на фронталната мозъчна кора показала, че прекалената активност на тази зона нарушава пълноценния сън при някои пациенти. Лекото охлаждане на главния мозък е способно да реши проблема”, - пояснява професор Нофцингер.

 

В хода на изпитанията системата Ebb Insomnia Therapy предизвиквала незначително охлаждане на фронталната мозъчна кора, достатъчно за прекратяване „кръговрата от мисли” и пълноценен нощен сън при повечето участници. Апаратът се състои от херметична шапчица с охлаждащ агент, съедидена с помощта на шланга с основния блок (помпа и контрольор). Температурата на шапчицата се регулира от предния панел на блока – инженерите не са предвидили възможността за безпроводен или гласов контрол.

 

Стойността на Ebb Insomnia Therapy засега не се съобщава. Във всеки случай до края на годината не се очаква апаратът да се появи като стока на дребно.